Kış Mevsiminde Ruh ve Beden Sağlığımızı Korumak için Nasıl Beslenmeliyiz?

Kış döneminde sağlıklı beslenmek hastalıklardan korunmak için olmazsa olmazdır. Bu dönemde en belirgin eksikliği görülen vitamin güneş ile vücudumuzda büyük bir bölümünü sentezleyebildiğimiz D vitaminidir. D vitamini yetersizliği sonucunda seratonin dediğimiz hormon sentezi azalmaktadır. Seratonin sentezinin azalmasıyla birlikte depresyon ve sık sık atıştırma isteği ortaya çıkmaktadır. Kış mevsiminde hem ruh hem de beden sağlığını koruyacak düzeyde D vitamini alımının sağlanması için günde el ve yüzümüzün güneşi 15 dakika görmesi yeterlidir. Ayrıca seratonini arttırmak için sağlıklı karbonhidratları tercih etmeliyiz.

Sağlıklı karbonhidratlardan bazıları şunlardır: tam buğday ekmek, çavdar ekmeği , sebzeler, meyveler vb.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek kış mevsiminde hastalıklardan korunmanın başlıca öğesidir. Kış dönemi hastalıklarından ( grip vb.) korunmak için beslenmemizde yeterli C vitaminine yer vermeliyiz. C vitamininin başlıca kaynakları: taze kırmızı biber, yeşil biber, turunçgiller, yeşil soğan ve maydanozdur.

Ayrıca bağışıklık sistemimizi desteklemek için çinkodan zengin olan badem,ceviz, et ürünleri, balık, buğday ve buğday ruşeymine beslenmemizde yer vermeliyiz. Kışın sık geçirilen hastalıklarla birlikte sık antibiyotik kullanımı bağırsaklardaki yararlı bakterilerin azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yararlı bakterileri barındıran probiyotik özelliğe sahip yoğurt ve kefir gibi besinlere ara ya da ana öğünlerimizde yer vermeliyiz.

Özellikle virüsler üzerine etkisi çok iyi bilinen yeşil çayı hem metabolizmayı hızlandırıcı, hem de antioksidan etkisini de katarsak kışın olmazsa olmaz çayı diyebiliriz. Yeşil çayın bu etkisini görmek için günde 2 fincan tüketmek yeterlidir. Kış mevsiminde çok yüksek ya da çok düşük kalorili diyetler uygulanması da bağışıklık sistemini zayıflatan etkenlerden biridir. Bu nedenle Beslenme ve Diyet Uzmanınıza danışarak size yeterli protein, karbonhidrat, yağa sahip bir beslenme programı hazırlanmasıyla kışın bağışıklık sisteminizin en azından bu yönden sekteye uğramasını engellemiş olursunuz.

Kış Aylarında Sağlıklı Diyet
Kış Aylarında Sağlıklı Diyet
Diyet ile Sağlıklı Beslenme & Zayıflama
Diyet ile Sağlıklı Beslenme & Zayıflama

Akne ve Beslenme

Dünya üzerindeki milyonlarca insanı etkileyen akne çok sık görülen dermatolojik bir problemdir. Aknenin genel kabul görmüş başlıca sebepleri folikül hücrelerdeki aşırı sebum, hormonlar ve bakterilerdir. Akne ile beslenme arasında doğrudan ilişki olduğu hala tartışılmaktadır ancak; akne ve beslenme arasında ilişki olduğuna dair birçok araştırma da mevcuttur. Akneyi azaltmak ya da aknenin oluşumunu önlemek için beslenmede üzerinde en çok durulan noktalar aşağıdaki gibidir.

1) A vitamini : A vitamini deriyi saran epitel doku için gereklidir. Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilt için yeterli A vitamini almak istiyorsak A vitamininden zengin olan yumurta, süt, havuç, yeşil yapraklı sebze, kayısı gibi besinlere diyetimizde daha çok yer vermeliyiz.

2) Omega-3 : Doymuş yağ içeren besinlerle daha sık beslenmenin akneyi arttırdığı belirtilmektedir. Omega-3 yağ türünü içeren besinlere diyetimizde yer verirsek, iltihabı azaltıcı ve önleyici özelliği ile oluşmuş aknenin daha kötü bir sürece girmesini ya da oluşacak akneyi önlemeyi sağlayacaktır. Omega-3 kaynağı olan besinler : yağlı balıklar, diğer su ürünleri, ceviz, brokoli …

3) Düşük Glisemik İndeks: Araştırmalar düşük glisemik indeksli beslenen bireylerde daha az akne oluşumu gözlendiğini göstermiştir. Düşük glisemik indeksli beslenen kişilerde daha az deri yüzeyi yağ oluşumu gözlenmiştir. Beslenmemizde düşük
glisemik indeksli besinlere daha çok yer vererek akne oluşumundan kaçınabiliriz.

Yüksek glisemik indeksli besinlerden bazıları: pirinç, beyaz ekmek, sofra şekeri ile yapılmış tatlılar,muz, üzüm, karpuz, dut kurusu… Düşük glisemik indeksli besinlerden bazıları: bulgur, yulaf, kurubaklagiller, yeşil sebzeler, süt ürünleri,et ürünleri, elma, armut…

Beslenme ve Diyet Uzmanımız

Obezite’de, Diyabet’te, Menopoz’da, Polikistik Over Sendromu’nda ve diğer özel hastalıklarda beslenme üzerine hizmet vermektedir. Diyet Programlarımız kişinin boy, kilo, yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları fiziksel aktivite düzeyi ve sağlık durumları göz önüne alınarak planlanmaktadır. Kişilerin her hafta düzenli takibi yapılarak ,onları sıkmadan uygulayabilecekleri hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik her hafta yeni bir diyet programı planlanmaktadır.